Pat Nevin: Hakim Ziyech Memiliki Kualiti Seperti Cesc Fabregas dan Eden Hazard

BEKAS PEMAIN SAYAP CHELSEA, PAT NEVIN MENGATAKAN PRESTASI ‘HEBAT’ HAKIM ZIYECH KETIKA MENENTANG SHEFFIELD UNITED MENGINGATKANNYA KEPADA CESC FABREGAS DAN EDEN HAZARD.

Pat Nevin yang pernah menerima anugerah Chelsea Player Of The Year telah menghabiskan lima tahun di Stamford Bridge dari tahun 1983-88.

“Ia adalah pernampilan yang luar biasa, sekilas pandangan ia mengingatkan anda akan Eden Hazard yang terbaik pada satu ketika dan kemudian genius Cesc Fabregas dua minit kemudian,” kata Nevin mengenai Ziyech di laman web rasmi Chelsea.

Ziyech yang mendapat jolokan ‘The Wizard’ ketika di Ajax Amsterdam menyertai Chelsea dengan nilai perpindahan sekitar 40 juta euro.

Embed from Getty Images

Ziyech menampilkan permainan cukup cemerlang apabila menjadi arkitek kepada dua gol dalam kemenangan 4-1 Chelsea keatas Sheffield di Stamford Bridge.

“Saya sudah dapat melihat sesuatu yang istimewa dengan Reece dan Hakim. Anda mungkin menghentikan satu, tetapi itu akan memberi ruang untuk yang lain. Timo Werner jelas telah mengetahui bahawa dia adalah lelaki yang baik untuk diketahui.

“Setiap kali Hakim mendapat bola, Timo terus meluru dan tahu bahawa Hakim dapat menemukannya. Sekiranya bola itu masuk dari sayap kanan, Timo akan berada di tiang belakang. ”

Ziyech mengalami kecederaan lutut setelah kedatangannya di Chelsea dan terpaksa menunda aksinya bersama The Blues.

Namun Ziyech dapat menyesuaikan diri dengan cepat bersama pasukannya meskipun telah berehat dalam tempoh yang lama.

“Dia telah memberi kami kelebihan dan ancaman yang berbeda,” ujar Lampard. “Dia sudah lama tidak beraksi, jadi sangat mengagumkan betapa cepatnya dia menyesuaikan diri.

“Dia memberi kami gaya yang berbeza dari segi kaki kiri dari sebelah kanan.

“Ini sesuatu yang tidak kita miliki dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Dia menunjukkan keyakinan tentang betapa dia mahu menerima bola dan menjadi pemain penting. Dia juga mempunyai etika kerja yang hebat sehingga dia adalah pemain yang lengkap. Dia telah menjadi nilai tambah besar dan saya mengharapkan ada banyak lagi yang akan datang darinya. ” tambah Lampard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*